Antidoping


Som idrottsförening och medlem i Riksidrottsförbundet (RF) är vi självklart emot all form av doping och följer vi de bestämmelser som gäller. Vi är vaccinerade mot doping. (enligt FR, www.rf.se/antidoping) och oanmälda dopingtester utförs. Vid positivt resultat avstängs medlem med omedelbar verkan och två år framåt. Träningskort betalas ej tillbaka.
Samtidigt som du köper ett träningskort hos oss har du också godtagit de regler som gäller för doping.
 
Regler och Föreskrifter
Som medlem i vår förening omfattas du av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och antidopingreglemente, samt de föreskrifter som är kopplade till reglementet. Dessa grundar sig i WADA:s (World Anti Doping Agency) världsantidopingkod, som är det globala regelverk som gäller inom idrotten. Du är själv ytterst ansvarig att känna till och följa dopingreglerna som finns på RF:s hemsida.
 
Tar du dopingklassade läkemedel?
Det är viktigt att kolla upp om ditt läkemedel är dopingklassat. Det gör du enklast genom att söka efter det i Röd-Gröna listan som är ett bra hjälpmedel som RF har tagit fram och som grundar sig på WADA:s lista över dopingklassade substanser. Listorna hittar ni på RF:s hemsida. 
 
Behöver du söka dispens?
Är ditt läkemedel dopingklassat och det inte finns några tillåtna alternativ, kan du behöva söka dispens i Sverige eller internationellt beroende på vilken nivå du idrottar på. Ta reda på vad som gäller för just dig på RF:s hemsida.

 

Dopingkontroll
Som medlem i vår förening kan du bli utvald till dopingkontroll. För att du ska veta hur en dopingkontroll går till och dina rättigheter och skyldigheter i samband med detta, har RF tagit fram en folder och en film som vi rekommenderar att du läser/ser på RF:s hemsida.

 

Kosttillskott
RF avråder från användning av kosttillskott, mer än på rent medicinska grunder. Många preparat på marknaden är otillräckligt kontrollerade och kan innehålla dopingklassade substanser trots att det inte står på innehållsförteckningen. Eftersom du är ytterst ansvarig för vad du stoppar i dig, tar du alltid kosttillskott på egen risk. Läs mer om RF:s rekommendationer för kosttillskott och se RF:s korta filmer inom samma ämne på RF:s hemsida.

 

Vi är vaccinerade mot doping
Vår förening är vaccinerad mot doping, enligt RF:s upplägg. Läs mer om vad det innebär här. Vår antidopingplan kan du läsa här.  
 

Vad kan du om antidoping?

Testa dina kunskaper med RF:s dopingquiz här.

 

Svensk Antidoping på Facebook

Gilla och följ RF:s sida Svensk Antidoping på Facebook så blir du uppdaterad på intressant information i ämnet. 


Prenumerera på Antidopingnytt
Du kan även registrera dig som prenumerant på RF:s nyhetsbrev för att hålla dig underrättad om antidopingarbetet i Sverige och internationellt.

 

 

 

 
Senast ändrad av: Terese Holzner. Senast ändrad datum/tid: 2018-01-11 13:15:31

Anteo utvecklas av Defendo Sverige AB, 2007-2018 #95